En wie gaat dan voor die dieren zorgen?
‘En wie gaat er dan voor die dieren zorgen?’ … ‘ en gaan jullie ze opvangen?’ … of … ‘ dan gaan ze maar naar het slachthuis’.
Dergelijke antwoorden komen vaak terug wanneer je oproept om een einde te maken aan dierengebruik (voor sport, vermaak, transport, voeding, etc).
Eigenlijk is het een vorm van morele chantage. Men probeert de eigen verantwoordelijkheid voor de dieren af te schuiven naar diegenen die precies een einde willen maken aan deze praktijken.
➡️Laat je geen misplaatst schuldgevoel aanpraten.
Heel veel vegans – en dierenrechtenactivisten – zorgen voor ‘afgedankte’ dieren. Ofwel door vrijwilligerswerk in asielen/shelters, ofwel door er te adopteren en zelf in huis te nemen. Maar wij kunnen jammer genoeg inderdaad niet alle ‘afgedankte’ dieren verzorgen.
De verantwoordelijkheid voor dierenuitbuiting ligt in de eerste plaats bij diegenen die dieren kweken/kopen, inzetten om te ‘werken’ en ze beschouwen als een economisch product dat moet opbrengen. Zij zijn verantwoordelijk voor die situatie, en als eersten ook voor die dieren. Niet diegenen die oproepen om aan dierenuitbuiting een einde te maken.
➡️Stop met dieren te kweken. dan gaan er ook geen ‘afgedankte’ dieren meer zijn. 🐾✊
** de comment ‘en gaan jullie dan alle afgedankte dieren opvangen?’ komt van een recente post op mijn andere pagina The Bruges Vegan op Facebook, over de paardenkoetsen in Brugge.