De Veggievooral … ?

Flexitariër, flexiveganist, vegan before 6, …
En nu de ‘veggievooral’ (zie quote onderaan)
Hebben we echt nog een nieuwe term nodig?

Veganisme is “een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.”

Veganisme gaat niet om ‘een beetje minder’ dieren eten, is geen dieet, maar het concreet in de praktijk omzetten van de strijd tegen speciesisme. De strijd tegen een ideologie waarin dieren als dingen worden gezien, als te gebruiken voorwerpen, als consumeerbare objecten.
Nu en dan eens dieren eten, of kippen eten in plaats van runderen, omdat dat beter is voor het klimaat, strookt niet met het gedachtegoed van veganisme, een gedachtegoed waarin dierenrechten centraal staan.

For the record: Mijn bedenkingen zijn geen persoonlijke veroordeling van verminderaars / flexis / vegetariërs. Ik vind het een goede zaak dat steeds meer mensen minder dieren consumeren Ik voel mij als vegan niet verheven of beter dan anderen, ik steek hier geen opgestoken vinger uit naar flexis of vegetariërs.Ja, ik ben al blij dat steeds meer mensen stapjes zetten.
Maar het is wel noodzakelijk om nogmaals te onderstrepen waar veganisme voor staat, om verwatering van het vegan gedachtegoed te voorkomen.

Quote: Ban rund en zuivel en je doet zo goed als een veggie, Het Laatste Nieuws, 4 mei 2019.

“Allemaal vegetariër worden, is dus niet nodig om impact te hebben op het klimaat. In zijn boek ‘Moet er nog vlees zijn?’ pleit Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu voor het invoeren van een nieuwe term: de veggievooral. “Het is geen keuze tussen elke dag vlees eten of veganist worden. Het gaat om meer variëren en stap voor stap plantaardiger en evenwichtiger eten, zonder iets voor 100% te laten.”

https://www.hln.be/de-krant/-ban-rund-en-zuivel-en-je-doet-zo-goed-als-een-veggie~ad693723/

De ‘veggievooral’

Geef een reactie