Maar wat met die eitjes van ’tuin’kippen? (1)

Voor veel mensen die hun weg zoeken in veganisme en meer leren over dierenrechten is het een uitgemaakte zaak dat eieren uit de legindustrie not done zijn.
Maar wat dan met de eitjes van tuinkippen? Wel of niet eten? Of weggeven?

Wij hebben al heel lang geadopteerde kippen en het is een vraag die ik dan ook vaak krijg wanneer veganisme ter sprake komt. Al gekscherend zeg ik dan wel eens dat onze kippen geen eieren meer leggen, omdat zij weten dat wij veganist zijn 😉 .
Maar ze leggen wel nog eieren. De ‘legkip’rassen zijn zo doorgefokt dat ze in bepaalde periodes zelfs elke dag een ei leggen. Niets natuurlijks meer aan en het veroorzaakt ook heel wat gezondheidsproblemen bij kippen (zie dit artikel).

Wij eten de eieren niet op en we geven ze ook niet weg. Dat laatste hebben we nog een tijd gedaan, maar nu al jaren niet meer.

Dit is Chloë, één van de geadopteerde kippen:

 

Opeten

De eieren van de geadopteerde kippen die bij ons wonen eet ik niet op, omdat ik daarmee de boodschap zou geven dat er zoiets bestaat als ‘goede eieren‘. En dat er eigenlijk niets mis is met eieren eten, ‘als de kippen maar een goed leven gehad hebben‘. Maar vanuit dierenrechtenperspectief willen we precies af van het idee dat eieren van kippen als iets eetbaar worden gezien. Dat die eieren voor ons bestemd zijn om op te eten, dat dierlijke producten zomaar door ons mogen worden gebruikt.
Door wel nog eieren van ’tuinkippen’ te eten, zien andere mensen zich gesterkt in hun idee dat het toch wel OK is om eieren van kippen met vrije uitloop of biokippen of scharrelkippen … te blijven gebruiken. En blijven ze dieren dus als ‘productie eenheden’ zien, wat onvermijdelijk leidt tot uitbuiting. Want als iedereen dergelijke ‘goede eitjes’ wil, moeten er dus ook weer miljarden kippen worden gekweekt.  Promotie voor eieren van eigen tuinkippen kan er dan ook weer toe leiden dat meer mensen kippen willen gaan houden voor die ‘goede eitjes‘ en kippen kopen om ‘eigen’ eieren te hebben. Of kippen gaan adopteren die uit de legindustrie komen, terwijl die kippen ook vaak gewoon gekocht zijn bij een kweker (daarover meer in één van mijn volgende posts).
En wat gebeurt dan met die kippen wanneer ze niet meer leggen? Wat gebeurt er met de kuikentjes waarvan blijkt dat ze enkele ‘gebreken’ vertonen, en dus geen goede ‘opbrengst’ gaan geven? Wie neemt hen in huis? Veelal belanden onproductieve kippen in de pot, ‘want ze moeten toch opbrengen niewaar‘. 

Voor bijna alle hennen die in een achtertuin zitten, zelfs al komen die kippen van bij hobbykwekers, is er een haan gestorven.

En ook nog: voor bijna alle hennen die in een achtertuin zitten, is er ook ooit eens een haan gestorven. Zelfs al komen die kippen van bij hobbykwekers of nonkel die toevallig een nest kuikens had. De haantjes zijn ongewenst (ze maken lawaai, ze leggen niet) en eindigen veelal … als coq au vin.  Getuige daarvan het grote aantal haantjes dat gratis wordt weggegeven via zoekertjessites (en dat zijn dan nog de mensen die er de moeite voor nemen om er een thuis voor te zoeken).
Als miljarden mensen eieren willen eten, is dit systeem niet mogelijk zonder dat miljarden hanen er het loodje bij neerleggen. 

Een kleine greep uit zoekertjes met gratis haantjes. Screenshot 2dehands, januari 2018

Weggeven

Over het weggeven: ook hiermee zou ik de boodschap geven dat het consumeren van eieren OK is. Dat vind ik contraproductief in het kader van vegan activisme.
Vroeger gaf ik regelmatig eitjes aan vrienden of familie. We praatten ook wel eens over veganisme (en nu nog), maar toch gaf ik nog eieren weg. Het begon echter te wringen.
Op een bepaald moment heb ik dan gezegd dat ik geen eitjes meer ging weggeven, dat ik ze aan de kippen teruggaf, en heb ik ook uitleg gegeven over het waarom. Ik kon het ethisch voor mezelf niet meer verantwoorden om eieren weg te geven ( = te promoten). Ze kunnen dit best begrijpen. Hoewel, ‘begrijpen’ misschien niet echt, maar ze kunnen het wel plaatsen, ook omdat ik er uitleg bij geef. Ik deel soms veganistisch gebak uit, geef tips over veganistisch koken en eten, we praten over dierenrechten, … Dat is op lange termijn veel effectiever dan die eitjes weggeven ‘omdat mensen er dan geen gaan kopen in de winkel‘. Want op die manier wordt hun kijk op dieren (en eieren) helemaal niet in vraag gesteld.  Ze blijven dieren immers als dingen zien, die (moeten) opbrengen. En eieren als iets eetbaar. Terwijl hoe meer ze te horen krijgen dat er mensen zijn die dat anders zien, die dieren niet als ‘productie-eenheden’ zien, hoe meer veganisme uiteindelijk kan doordringen (zelfs al is het maar druppelsgewijs) en uiteindelijk kan mainstreamen. 

Wat doe je dan wel met die eieren?

Daarom vind ik het dus beter om de eieren van onze geadopteerde ’tuinkippen’ niet op te eten en niet weg te geven. Met voorbeelden van huisbereide vegan gerechten en van ons vegan gebak, kan ik ook beter mensen inspireren om veganistisch te gaan eten, en tonen dat het wel degelijk zonder eieren kan.

De eieren die onze kippen nu nog leggen, breek ik in een schaal, en de kippen zijn er als de kippen bij om die op te slobberen. Zo krijgen ze ook voedingsstoffen zoals calcium terug binnen. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook nog kippengraan en nu en dan wat keukenrestjes. 

De kippen zijn er als de kippen bij om de eitjes op te eten (ik breek ze in een kom, dan pas eten ze ze op).
kippen eten graan, en daarnaast ook eieren

Toen ik voor het eerst hoorde dat sommige mensen de eieren breken en teruggeven aan de kippen vond ik dat vreemd.  Wie doet dat nu? Nu doe ik het al jaren zelf, en vind ik het de normaalste zaak van de wereld.
Eitjes, van tuinkippen of gelijk welke vogels. Neen bedankt. De kippen zullen u dankbaar zijn 🙂

In dit filmpje kan je ook zien hoe ik de eieren breek in een schaal en de kippen die met plezier opeten (met schaal en al).

 

 

 

9 Antwoorden aan “Maar wat met die eitjes van ’tuin’kippen? (1)”

  1. Prima artikel! Toen onze kippen nog legden gaven wij hun ook hun eitjes terug. Het is het enige juiste, het zijn hun eitjes, ze hebben er hard voor gewerkt, ze hebben de voedingsstoffen hard nodig door het extreme leggen, en daarbij vinden ze het heerlijk! Toen ik dat snapte wilde ik geen eieren meer eten! Dat ei is niet van mij.
    Inmiddels hebben al onze kippen een Suprelorin implantaat, omdat ze allemaal EYP of andere legproblemen hebben, ontstaan door het extreme leggen.
    http://www.exlegkipjes.nl/kippen-ziektes/implantaten/

  2. Leuke blogpost! Inderdaad ook wij geven de eieren (als ze die al leggen) terug aan de kipjes. Veel van onze kiojes hebben al problemen gehad met hun legapparaat door het vele eieren leggen, dus inmiddels heeft bijna iedereen een implantaat om het eieren leggen te stoppen. Maar als er eens een ei tussendoor komt dan mogen de kipjes deze opeten!

    1. Hallo Debs, fijn dat je je weg zoekt in veganisme 🙂

      Wilde dieren doen heel veel dingen ‘in de natuur’, daarom maakt dat dat gedrag – indien door mensen uitgevoerd – niet ethisch correct, of moeten we dat gedrag niet gaan kopiëren. Leeuwen gaan soms hun eigen welpen opeten. Sommige diersoorten vechten onderling en doden rivalen, …Maar daarom moeten wij dat niet doen! Of is het niet ethisch correct ‘omdat het in de natuur ook voorkomt’.
      Wij hebben als mensen ook de keuze om het anders te doen (dieren soms niet), mét respect voor dierenrechten.

  3. Toen ik jaren geleden nog kipjes had(geadopteerd met afgebrande snavelkes pfff) gaf ik ook de eitjes aan hen. Dat was elke keer weer een feest!!

  4. Fijn dat je de eieren voor je kippen laat! 🙂

    Wel heb ik mijn twijfels over het alsnog wegnemen van de eieren en ze te voeren.
    Van nature leggen kippen eieren net zolang tot hun nest vol is. Door ze weg te halen stimuleer je de kip in het produceren van meer eieren wat op de duur een belasting voor haar lichaam wordt. Daarbij zijn de kippen die jij hebt ook nog van het doorgefokte ras zijn zodat ze veel meer eieren leggen dan normaal.

    Bij mij rijst dan de vraag: waarom zou je de eieren niet in het nest laten liggen? Waarom zelf kapot breken en voeren? Als de kip haar eieren wil opeten, zal ze deze zelf wel breken. Dat doen ze wanneer ze een hogere calciumbehoefte hebben.

    Juist door de eieren weg te nemen zet je haar lichaam nog steeds aan tot een hogere eierproductie dan normaal. En ook mentaal gezien is dit voor de kip niet prettig als ze telkens weer concludeert dat haar nest leeg is.

    No offense, but just some food for thought. Letterlijk 😉

    Bron: http://www.veganrevolutie.nl/waarom-ik-geen-eieren-meer-eet/

    1. De kippen die nu als huisdier gehouden worden, staan ver af van de ‘natuur’kippen waarvan ze afstammen. De legkippenrassen zijn zo doorgefokt dat ze tot 300 eieren per jaar leggen. Of je ze nu wegneemt of niet, zal daar niet veel aan veranderen, ze blijven maar leggen. De doorgefokte rassen hebben veelal ook geen broedinstinct meer. Als je die eieren gewoon laat liggen, gaan ze zich opstapelen, en uiteindelijk beginnen rotten. Dus beter om ze weg te nemen, en zo snel mogelijk te voeren.

Geef een reactie