Over ‘diervriendelijk vlees’ in De Zevende Dag
Het duidings- en debatprogramma De Zevende Dag (VRT) plaatste op 14 september 2017 een oproep op hun FB pagina: Deze zondag zullen we het hebben over de recente beelden uit Izegem. Zou u meer willen betalen voor vlees dat ‘diervriendelijk’ geslacht is? Laat het ons weten in de reacties!
Met ‘de beelden uit Izegem’ verwees men naar de door Animal Rights gemaakte undercover beelden in het slachthuis van Izegem, die vorige week openbaar gemaakt werden en waarop te zien is hoe koeien mishandeld worden. Na de beelden uit het slachthuis voor varkens van Tielt eerder dit jaar, en het fibronil schandaal, de zoveelste crisis in de veeteelt in slechts een paar maanden tijd.
Er volgden tientallen reacties op de oproep, waarbij de meeste mensen lieten weten dat diervriendelijk slachten helemaal niet bestaat, dat dat een contradictio in terminis is.
Mijn antwoord op FB kreeg ook veel bijval:
Diervriendelijk slachten bestaat niet, het is een oxymoron, een contradictio in terminis. Voor het dier is er niets ‘vriendelijks’ aan.
De overheid zou landbouwers moeten aansporen om over te schakelen op plantaardige productie in plaats van de sector te blijven subsidiëren. Veeteelt is enorm milieuvervuilend, het eindproduct (vlees en andere dierlijke producten als melk) heeft een negatieve impact op onze gezondheid, én het is ethisch niet te verantwoorden om dieren als producten te gebruiken.
De Zevende Dag vroeg mij vervolgens om een kort filmpje door te sturen waarop ik mijn commentaar insprak, om in de rubriek ‘de stem van de consument’ in het programma op zondag aan bod te laten komen. Het filmpje dat ik doorstuurde kan je onderaan bekijken (1.15min).
Op 15 september volgde nog een aankondiging van het debat op de FB pagina: Dierenleed in de slachthuizen, het waren schokkende beelden die deze week het licht zagen: kunnen we hier als consument iets aan doen? Een Groot Debat over de prijs die we betalen voor ons vlees. Met bijhorende titel “Vlees, veggie, vegan of veel gedoe om niets?“.
Het leek een interessante discussie te gaan worden! Met ook gelegenheid om alternatieven voor een door schandalen geteisterde sector te bespreken, en het groeiend bewustzijn omtrent dierenrechten en veganisme aan bod te laten komen (gelet ook op de vele reacties in die richting, die volgden op hun FB oproep).
Eerst was er een inleidend gesprek tussen presentator Xavier Taveirne en Professor Van Thielen, die concludeerde dat diervriendelijk slachten perfect kan, als men de regels toepast. De toon was gezet. De hoop op een evenwichtig debat werd snel de kop ingedrukt toen de deelnemers aan het debat bekend werden: de directeur van een slachthuis, een slager, een professor die dierenartsen opleidt (die dan controles uitvoeren), twee politici (Groen! en CD&V) en een vertegenwoordiger van Comeos, de federatie van warenhuizen.
Dit leek wel een promotiefilmpje voor de vleesindustrie
De opmerkingen zaten zo’n beetje allemaal in hetzelfde hoekje: ‘we doen al ons best‘ en ‘zo’n toestanden zijn uitzonderingen‘, en de gebruikelijke ‘betere controles‘ en ‘lastenboek volgen‘.
Hier en daar wat bijschaven aan het systeem dus, maar niemand die het systeem op zich in vraag stelde, want dierenrechten, dat is nog iets heel anders dan dierenwelzijn, had Professor Van Thielen (KULeuven) in de inleiding al genoteerd. De directeur van het slachthuis plaatste zichzelf zelfs in de slachtofferrol en noemde de slachters de voiceless (naar analogie van de slogan van dierenorganisatie GAIA: voice for the voiceless) en zei dat men moet respect hebben voor de slachters en dat ze niet genoeg gehoord worden.
De conclusie van het debat, die al a priori leek vast te liggen, luidde dan ook volmondig dat diervriendelijk slachten wél mogelijk is, mits wat betere regeltjes, betere afspraken en meer inspanningen van alle betrokkenen.
Wat een eenzijdig ‘debat’. Waarom zat hier geen vertegenwoordiger van Animal Rights of BE Vegan (de Belgische veganisten vereniging) aan de debattafel? Dit leek wel een promotiefilmpje voor de vleesindustrie, een actualiteitsprogramma onwaardig. Ook opmerkelijk dat de enorme milieu-impact van de veeteelt helemaal niet aan bod kwam (en de enorme bijdrage aan de klimaatverandering), noch het gezondheidsaspect. Nochtans luidde de oproep van De Zevende Dag, die ook onderaan tijdens het debat in beeld kwam: wat is er mis met ons vlees?
Een debat dat helemaal niet de aangekondigde lading dekte dus.
Presentator Xavier Taveirne sloot het debat af met de conclusie dat ‘iedereen zijn of haar belangen heeft kunnen verdedigen’. Het kon niet ironischer. Een debat over dieren, zonder een stem aan tafel die de belangen van dieren behartigt.
De slachthuisdirecteur had zich tijdens het debat afgevraagd waar die vleeslobby dan wel mag zijn in Vlaanderen? Ik vermoed dat we hier weer een sterk staaltje van haar invloed hebben gezien.
Het filmpje dat ik doorstuurde naar De Zevende Dag:
In het programma werd hier een heel klein stukje uit gebruikt, in de rubriek ‘de stem van de consument’ (vanaf 23.45) namelijk deze passages:
– Diervriendelijk vlees bestaat niet
– Voor het dier is daar niets vriendelijks aan, dat dier wil niet geslacht worden, gedood worden, dat dier wil gewoon leven.
Het kon niet ironischer. Een debat over dieren, zonder een stem aan tafel die de belangen van dieren behartigt.
Het debat is ook te bekijken op de website van De Zevende Dag: https://www.een.be/de-zevende-dag
Goed bezig Trudi, ik wou dat er wat meer mensen naar jou luisterden in plaats van naar die gewetenloze vleeseters!
Bedankt Sanne 🙂
De samenstelling van het panel tijdens het debat was een farce, een publieke omroep onwaardig. Dat de VRT niet objectief is in deze kwestie, verwondert me echter niet. De VRT verdient immers al jaren geld met spotjes van de VLAM die als “boodschap van algemeen belang” worden opgevoerd. En het grootste gedeelte van het geld van de VLAM wordt uitgegeven aan campagnes van vlees en zuivel. In tijden van besparingen door de overheid zorgt dat geld voor broodnodige inkomsten voor de VRT. Daarom zal de VRT zo min mogelijk berichten over de negatieve connotaties van vlees en melk. In deze kwestie staat de VRT dus vierkant aan de kant van de “gevestigde machten” in plaats van die van het algemeen belang. Los daarvan is de VRT al jaren de spreekbuis van de gevestigde, conservatieve machten als het gaat over milieu en dierenrechten en wel omdat ze blijkbaar geen progressieve journalisten hebben (sommige journalisten denken dat ze progressief zijn omdat ze sympathie hebben voor Groen of sp.a). Er zijn meer en meer BV’s en zelfs parlementsleden die vegetarisch of plantaardig gaan eten, maar waar zitten de vegetarische journalisten? Men zou nochtans denken dat zij het best geïnformeerd zijn over actuele kwesties.
Ik vind het een knap filmpje van jou, Trudi. Een tegengewicht tegen de stem van de vleesindustrie.
Een treffende aanvulling Dirk, bedankt. 🙂
Allereerst bedankt Trudi voor jouw inbreng. Ik had heel veel verwacht van dit debat, maar wat een ontgoocheling is het geworden. Inderdaad. Het lijkt me meer op een promotiestunt van de vleesindustrie. De enige die er echt aan het woord geweest is, is de slachter. In feite moeten we medelijden en respect hebben voor de mensen die in de slachthuizen werken. Verder was deze man ook fier op zijn job. Afin, deze woorden hebben me toch echt geraakt. Terwijl er over de dieren amper gesproken wordt. Dan de conclusie: diervriendelijk, het kan! NEEN! Het kan niet. Niet op de boerderij, niet in het slachthuis, NERGENS! We zullen nu wel weer bestookt worden met campagnes van de VLAM. Hoe kan het ook anders. Trouwens, het is me al opgevallen dat in heel wat Vlaamse reeksen er verdoken reclame voor de vleesindustrie is. Toch moeten we optimistisch blijven, Trudi. We staan niet meer alleen. Er is een grote beweging in gang gezet. Die kan alleen maar groeien.
Inderdaad Janick, zeer frustrerend! maar we staan niet meer alleen. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat het zo niet verder kan en wint veganisme steeds meer terrein. Verandering van aan de basis!
bedankt voor je feedback 🙂