Ik koop geen geit voor Afrika
Begin november zag ik dit bericht verschijnen in mijn Facebook feed. Het is een bericht van de Belgische NGO Dierenartsen zonder Grenzen (DZG).
In de post wordt opgeroepen om een geit te kopen. De teller stond toen op 127 gekochte geiten (ondertussen op meer dan 300). Via koopeengeit.be kom ik te weten dat het ingezamelde bedrag bedoeld is voor de aankoop van geiten in Afrika. “Koop een geit voor 50 euro, een kleine kudde voor 200 euro of een grote kudde voor 500 euro en schenk Afrikaanse families een toekomst.”
Op de FB pagina staat te lezen dat Dierenartsen Zonder Grenzen “in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren“. De geiten ‘geven melk en mest‘ en ze worden ook opgegeten, want de bevolking ‘eet er veel geitenvlees’. De geiten zijn ‘kapitaal dat met de tijd winstgevend wordt en dat gemakkelijk om te zetten is in geld‘ en ‘kunnen een eerste stap zijn naar rundveehouderij‘. Voor kansarme Afrikaanse families zijn de geiten ‘een middel om uit de armoede te geraken‘, staat te lezen op de website van de campagne.
Geen oude bokken, wel dorre blaadjes
Geiten zijn makkelijke eters en kunnen in barre omstandigheden overleven. Daarin ligt echter ook het problematische karakter van de geitenkuddes in veel ontwikkelingslanden: ze eten zowat alles wat ze op hun pad tegenkomen. Teveel geiten zorgen voor overbegrazing en dat werkt dan op zijn beurt – samen met boskap, klimaatverandering en overpopulatie – verdere verwoestijning in de hand. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt dat “Het uitdelen van geiten op zich niet zorgt voor nieuwe milieuschade, want we kopen ze lokaal aan en ze zijn afkomstig van kuddes die zich al in de regio bevinden.” Dat is zo’n beetje als zeggen dat de aankoop van nieuwe dieselauto’s niet zorgt voor meer fijn stof, want ze zijn toch al van de band gerold. Of dat de aankoop van een puppy in een puppyfarm niet bijdraagt aan de de overpopulatie van honden in dierenasielen, want die pups zijn toch al gekweekt.
Vraag en aanbod is natuurlijk de kern van het systeem en ‘koopeengeit’ draagt op beide vlakken een steentje bij. De paar honderd geiten die worden geschonken zijn dan misschien een peulschil in vergelijking met de honderdduizenden geiten die in Afrika grazen. Maar door de handel in geiten als oplossing te blijven voorstellen, blijven mensen in dit systeem steken, meer nog, ze worden er in aangemoedigd: om meer geiten te gaan houden, om het als een opstapje naar de teelt van koeien te zien. Terwijl als we op een duurzame wijze miljarden mensen op onze aardbol willen voeden, we weg moeten van een systeem dat zo’n negatieve impact heeft op het klimaat, het milieu en onze gezondheid. En ongetwijfeld kampt een deel van de bevolking in deze streken met ondervoeding, maar dat kan ook via plantaardige weg worden verbeterd (zie de projecten hieronder).
door de handel in geiten als oplossing te blijven voorstellen worden ze aangemoedigd om meer geiten te gaan houden, om het als een opstapje naar de teelt van koeien te zien. Terwijl als we op een duurzame wijze miljarden mensen op onze aardbol willen voeden, we weg moeten van een systeem dat zo’n negatieve impact heeft op het klimaat, het milieu en onze gezondheid.
De belangrijkste reden waarom ik mij niet kan scharen achter dit project is natuurlijk het ethische aspect. DZG stelt dat een geit ‘Melk, eten en mest‘ is, en ‘warmte, liefde en toekomst‘. De geiten die worden geslacht hebben wellicht een ander idee van wat ‘liefde’ betekent.
Geiten zijn net zoals mensen, levende voelende wezens, die pijn kunnen lijden en die willen leven. Het zijn geen objecten, ‘economische handelswaar’ of gevoelloze dingen. Ze hebben hun eigen noden en interesses en elk van hen ook hun eigen persoonlijkheid en individualiteit. Geiten zijn bovendien ook kuddedieren en hebben familieverbanden, die door willekeurige verkoop worden verbroken. Bokken leveren geen lammetjes en zijn dus economisch minder waard. Met een beetje geluk mogen sommigen wat langer leven om de vrouwelijke geiten van het dorp te dekken. De anderen belanden al vroeg in de pot, samen met de geiten – jong en oud – die niet genoeg ‘produceren’. Door de handel, het wegnemen van hun jongen en hen te doden worden hun rechten geschonden. Goede (diergeneeskundige) zorgen maken daar weinig verschil in: uiteindelijk worden de geiten geslacht en vroegtijdig van hun leven beroofd.
Geiten zijn geen objecten, ‘economische handelswaar’ of gevoelloze dingen
Een rechtvaardige samenleving kan je niet bekomen door anderen te exploiteren, of die anderen nu mensen of andere dieren zijn. Het is ook niet rechtvaardig om de ‘weerbaarheid’ van mensen te verhogen door andere mensen te exploiteren. Wanneer je de rechten van dieren in beschouwing neemt, is het ook onrechtvaardig om dieren te exploiteren om tot een betere wereld voor mensen te komen. Vanuit dit standpunt is veeteelt ethisch gewoon geen optie, want daarbij zijn dieren altijd de dupe, hoe goed ze ook behandeld worden.
Met respect voor mensen en andere dieren
Er zijn ook projecten die mensen helpen zonder daarbij dieren te exploiteren. Ik vond deze initiatieven (als je er nog kent, laat me gerust weten!).
Plenty Food is een Nederlandse organisatie die plantaardige voedselprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunt.
A well fed world is een dierenbeschermingsorganisatie die honger bestrijdt, en wil de meest onnoemelijke, onnodige en onredelijke vormen van leed bestrijden: het lijden van mensen door gebrek aan voedsel, en het lijden van dieren die gebruikt en misbruikt worden voor voedsel. Lees ook hier hun tien redenen waarom ze tegen het het geven van dieren voor veeteelt zijn.
Food for life is actief in 60 landen en deelt dagelijks zo’n 2 miljoen plantaardige maaltijden uit.
Food Empowerment Project is een Amerikaanse organisatie die een meer duurzame en rechtvaardige samenleving wil creëren, door de erkenning van de kracht die uitgaat van je voedselkeuzes.
Ik hoop dat er nog meer dergelijke projecten komen, waarbij de rechten van dieren ook in beschouwing worden genomen. En zoals bovenstaande projecten aantonen hoeft dat helemaal niet ten kosten te gaan van mensenrechten, maar kan dat hand in hand gaan.
leestips
Dierenarts, bekommer je eens om het dierenleed, Arabella Burgers, 2 mei 2016, NRC.nl.
10 reasons to say NO to animal gifting hunger relief Organisations, 10 december 2013, Free from Harm.
Superpost! Als ik me niet vergis biedt Oxfam ook zo van die koop een geit pakketjes aan… Ik wist niet dat er zoveel vegan voedselprogramma s zijn, wat goed! Ik ken de naam vd organisatie niet, maar ik weet dat er programma s zijn om mensen in ontwikkelingslanden te leren hoe ze ‘leaf curd’ (groene tofu, zeer geconcentreerd eiwitrijk voedsel dat je van eetbaar groen kan maken, meer info en recept op mijn blog) zelf kunnen maken.
ja, inderdaad, Oxfam doet dit ook.
Van Leafu of Leaf curd had ik nog niet gehoord. Prima. Ik zal eens kijken!
Goed gezegd en volledig akkoord met de inhoud. Hopelijk draagt deze post bij aan meer bewustwording, zodat uiteindelijk iedere idealist inziet dat dieren schenken geen goede oplossing is om honger uit de wereld te helpen.
Bedankt voor de feedback Dirk. Ik hoop inderdaad dat het bewustzijn groeit dat het ook anders kan.
Dankzij een geit leeft mijn dochter nog ze was na zes weken nog op de rgeboorte gewicht en de artsen wisten niet wat er gaande was. Tot mijn tante te horen krijg hoe onze dochter aan toe was, ze was meer dood dan levent. Die zei dat mijn oom ook groot was gebracht op geiten melk doordat ie problemen had als baby, dus schaften we een geit aan die we melkte en ze ging met sprongen vooruit. Niks meer aan het handje. Ook kan een mens op puur geiten melk leven en geeft tussen de 1000 en de 1500 liter melk per dag. Daar kunnen twee mensen op leven. Het red mensen en wat er moet gebeuren is dat men weer van die woestijnen daar weer vruchtbaar grond gemaakt moet worden en dat kan als we daar die kennis brengen en aan de slag gaan. Ook is dat beter voor ons alle want het kappen in Brazilieen gaat gewoon door de zuurstof van onze wereld is men aan verkloten daar. In afrika zijn de woestijnen die nog onze hoop kan zijn voor de mensheid. Dus als men daar bomen zet die vruchten geven is de honger daar voorbij en de geiten kunnen daar ook gaan grazen. Maar dan zal men wel de handen uit de mouwen moeten steken. Kanalen gegraven moeten worden voor de water toevoer enz. Met 10.000 mensen en gereedschap moet dat met gemak lukken. Om vele vierkanten kilometers weer vruchtbaar te maken en de honger de wereld voorgoed uit te bannen. http://www.maryayaqin.com/schoon-drinkwater/
Ik kan het niet meer met je eens zijn. Fijn dat er ook andere initiatieven zijn die plantaardig eten een duwtje geven.
Thx Ineke. Ja, en ik hoop dat die initiatieven nog verder kunnen groeien!
Heel goed stuk! Het is hoog tijd dat er eens gezegd wordt dat ontwikkelingshulp heel goed is maar dat er bij het geven van die hulp zeker ook gekeken moet worden naar duurzaamheid en dierenwelzijn. Juist ontwikkelingshulp geeft ons een goede kans denken over dieren op een positieve manier te beïnvloeden.
hey Piarachel, dat is al een tijd geleden 😉 Bedankt voor je feedback.
Ik heb vorige week post gehad van deze organisatie in mijn bus . Ik had nog nooit gehoord over “dierenartsenzondergrenzen”. In de omslag zat een wit knuffelkonijntje met een halsbandje met mijn naam. Postkaartje met konijntjes en stickers . Vond het wel lief tot ik de brief las die erbij zat met een overschrijving. Ik viel bijna om .Sorry maar konijntjes ,geitjes of andere dieren om te slachten ….nee dat kan ik niet steunen. 🙁
Melkgeiten is nodig daar, MAAR ook dat de woestijnen daar weer vruchtbaar gemaakt moet worden. die combi gaat wel. En weet dat wij mensen alles eters zijn, onze darmenstelsel is erop gemaakt en we hebben hoektanden. Ook hebben wij mensen vet nodig ivm met onze darmen want alleen plantaardig eten werkt als schuurpapier en maken onze darmen kapot en 80 procent van onze gezonheid hangt af van onze darmstelsel. BV suikerziekte heeft temaken met zwake darmen. Vele weten dat helaas niet. Spaar je darmen en je gezondheid gaat met sprongen vooruit. Melk- kefir google daar eens na. Dat houd vele mensen gezond en als je aan de geiten-melk gaat die veel vet levert is extra gezond die Melk-kefir. http://www.bloedsuiker.nl/420/3587/diabetes-de-wisselwerking-tussen-diabetes-en-darmen.html
OMG Joke, denk je echt dat mensen die plantaardig eten geen vet binnenkrijgen dan? En dat plantaardig eten onze darmen kapot maakt? En dat geiten de woestijnen weer vruchtbaar maken (cf “die combi gaat wel”)? Ik denk dat je je dringend eens beter moet informeren, want dat klopt echt niet.