Op bezoek bij Alpro, Wevelgem
Enkele weken geleden was ik op bezoek bij Alpro in Wevelgem (bij Kortrijk). Het bedrijfsbezoek was georganiseerd door EVA West, een lokale afdeling van EVA.
Alpro produceert plantaardig producten op basis van o.a. soja, amandel, hazelnoot en rijst. De sojamelk, kokosmelk, puddinkjes en yofu’s van Alpro vind je tegenwoordig in zowat elke supermarkt in de schappen.
We kregen eerst een dik half uur uitleg door de PR-manager, gevolgd door een vragenrondje, en daarna nog een rondleiding op de bedrijfsvloer zelf. Het was niet toegestaan om foto’s te nemen, maar dit promo-filmpje op de website van regionale TV-zender Focus geeft je een glimp van de fabrieksvloer.
Het was best wel indrukwekkend! Ik heb duizenden tetra bricks, yofu vlootjes en soja desserts zien passeren! Interessant om te zien hoe de tetra packs ineen gestoken worden en hermetisch gesloten worden, hoe de dessertvlootjes opgevuld worden, en de producten gelabeld worden. We kregen heel veel feiten en weetjes over Alpro te horen, de geschiedenis, de bedrijfsfilosofie en doelstellingen, cijfers over de productie, waar het materiaal vandaan komt en nog meer. Ik haal er enkele dingen uit:
– Provamel is het biologische merk van Alpro.
– Het bedrijf heette vroeger Alpro Soya, maar de naam is in 2012 veranderd naar Alpro Plant Power. Ze maken nu immers niet enkel nog producten obv soja, maar ook met kokos, amandel, rijst, hazelnoot, etc.
– Alpro was tot 2009 een onderdeel van de Vandemoortele Groep, daarna werd het overgenomen door WhiteWave, een onderdeel van Dean. Alpro Plant Power valt nu dus onder Whitewave, dat niet alleen plantaardige producten maakt, maar bv. ook zuivel op de markt brengt.
– Burgers en tofu (de zogezegde ‘vleesvervangers’) gaan uit het gamma verdwijnen. Dat onderdeel van Alpro is verkocht aan een Nederlands bedrijf. Mogelijks wordt de productielijn wel verder gezet, maar het zal dan onder een nieuwe naam zijn.
– In 2016 wil men dat 50% van de soja van lokaal geteelde soja komt. Daarmee bedoelt men uit Europa. Momenteel is het aandeel lokaal geteelde soja 30%. De meeste soja komt nu uit Canada, en een beetje uit Italië en Frankrijk. De biologische bonen komen uit China.
Alle soja is non-GMO en proterra gecertificeerd.
– Ik wou duidelijkheid over de vitamine D die Alpro aan sommige producten toevoegt, omdat dit een hekel punt is dat herhaaldelijk aangekaart wordt op allerlei veg fora (nl. of de toegevoegde vitamine D al of niet van dierlijke oorsprong zou zijn). Men wist niet direct een antwoord, maar achteraf kregen we nog deze mail waarin staat dat “Alpro nooit vitamine D van dierlijke oorsprong gebruikt heeft, zelfs niet in het verleden.”
– Ik vroeg ook waarom de producten van Alpro niet het trademark dragen van The Vegan Society, maar daar wist men niet direct een antwoord op te geven.
– Na de productie van tofu en sojadrinks blijft een restproduct over dat niet gebruikt wordt voor menselijke consumptie, namelijk okara (sojapulp). De okara gaat naar de varkensindustrie (veevoeder). Er wordt ook onderzocht of het kan gebruikt worden als biomassa voor energieproductie. Ik wou weten hoe de verhouding was per kilo aangevoerde sojabonen (hoeveel procent overblijft als okara), maar dat wist men niet te zeggen.
Een toch wel opmerkelijk detail in de ontvangstruimte bij Alpro. We mochten ons bedienen van een glaasje water of een kop koffie of thee. En bij de kannen en tassen lagen, … koemelkjes. Duh! terwijl op enkele meters van ons miljoenen liters heerlijke plantaardige drinks geproduceerd worden! En dat duidt toch wel op een gat in de markt: koffie creamers met plantaardige melk!
Wel leuk: we kregen een goodie bag mee naar huis, met miniversies van de gekende sojaproducten.
Filmpje Alpro Publi staat op de website van Focus WTV.
Zie onze blogposts van andere bedrijfsbezoeken:
– Veggieleven. Op bezoek in de bloedfabriek.
– Veggieleven. Abinda, cannabisburgers, seitanbrochetten en nog meer lekkers
Interessant! Zou ik ooit ook nog wel eens willen zien.
Stom van die koffiemelk :-(.
Wat vreselijk van die okara! In feite steun je dan de varkensindustrie als je tofu koopt?? En okara is wel geschikt voor menselijke consumptie, ik heb zelf al meerdere keren tofu gemaakt en van de daaruit voorkomende okara burgers, brood, muesli, gebak, … Okara betekent zoiets als “het edele overblijfsel” in het Japans. Ze noemen het daar “edel”, net omdat het nog zoveel eiwitten en andere waardevolle stoffen bevat en omdat je er nog allerlei lekkers mee kan maken.
Bovendien vind ik de d3 kwestie bij Alpro ook wat schimmig. Een bevriende die-hard veganist die ik ken heeft dat Alpro proberen uitzoeken hoe het nu juist zat met de aan hun plantaardige boter toegevoegde d3. Uiteindelijk hebben ze hem verteld dat het bij hun d3 niet om visolie, maar wel om lanoline (dat is schapenwolvet, en dus niet 100 procent plantaardig) ging…
Okara is inderdaad wel geschikt voor menselijke consumptie, maar bij de grootschalige productie van tofu en soya drinks wordt de resterende okara meestal gebruikt voor veevoeder. Zie ook de link naar het wiki-artikel over okara (link in de blog).
Zeer interessante blogpost. Dat van die melkkuipjes was al jaren geleden mijn bedenking. http://www.tartelettemaison.be/aan-tafel/koffie/melk-moet-niet-en-musthaves/
Toen ik het schreef was vragen naar sojamelk nog zoiets als vragen naar iets dat van Mars moest ingevoerd worden. Ondertussen kan je al in veel koffiebars sojamelk krijgen maar niet in een gewoon café of brasserie.
Oh!! Zo spijtig dat Alpro stopt met vleesvervangers! Ik hoop dat de supermarkten genoeg alternatieven voorzien 🙂
Ik gebruik altijd alpro soya cuisine in de koffie. Ook heb ik laatst een pak alpro soya specially formulated for use in coffee kunnen kopen in de Hilal. Ik heb dat nog nooit ergens anders te koop gezien en vind dat alpro dat eens in een kleine verpakking zoals de alpro soya cuisine zou moeten gaan verkopen.
Ik val ook over het feit dat de okara naar de vleesverwerkende industrie gaat. Ik vind het verbazingwekkend dat de schrijver van het stuk die, neem ik aan, een veganist is daar zo makkelijk aan voorbij gaat. Wellicht krijgen ze daarom geen veganistisch keurmerk? Omdat het onderdeel is van de vleesverwerkende industrie? Ik ga in ieder geval op zoek naar een andere leverancier.