De binnenkant van een lederen zetel
De Chinese kunstenaar Cao Hui maakte een reeks beelden van alledaagse objecten die vaak van leder gemaakt zijn, zoals een sofa, (hand)schoenen of een valies. Hij toont echter ook de ‘ingewanden’ van deze gebruiksvoorwerpen. Hiermee wil de kunstenaar de manier waarop we naar alledaagse objecten kijken in vraag stellen.
Toelichting van Cao Hui zelf zelf, op de website van de Lin Lin Gallerij:
Increasingly uneasy and dissatisfied with merely describing surface appearances, artists now attempt to plumb the inner reaches of things; an agenda that apparently moves into science or other fields. It seems artists are no longer happy just being artists, but are driven by their inborn love of performance to try out new roles, such as philosopher, scientist, doctor or perhaps even engineer.
Volgens deze info zijn de beelden niet gemaakt met echt leder of echte ingewanden, maar gebruikte de kunstenaar stoffen zoals hars en kunstvezel.
Zijn kunst lijkt niet bedoeld om een dierenrechtenboodschap over te brengen, maar de beelden geven ook op dat vlak wel stof tot nadenken, niet?
Leder is geen bijproduct
Leder of dierenhuid wordt vaak voorgesteld als een ‘bijproduct’ of ‘afvalproduct’ van de vleesindustrie*. De redenering die daar achter schuilt is dat de koeien worden geslacht voor het vlees, en tja, die huiden kunnen we niet opeten, dus maken we er maar schoenen of zetels van, anders wordt het toch maar weggegooid! De slachthuizen geven de dierenhuiden niet zomaar weg natuurlijk, die zijn ook heel wat geld waard. Het zelfde geldt ook voor andere ‘afvalproducten’ uit de vleesindustrie, zoals de botten en huid die gebruikt worden voor gelatine of ‘slachtafval’ voor energieopwekking. De verkoop van deze dierlijke producten draagt bij aan de rendabiliteit van de vleesindustrie. Het bepaalt de economische waarde van een koe, de prijs die het slachthuis wil geven voor een dier.
Door het kopen van leder draag je dus ook bij aan het in stand houden van de exploitatie van dieren in de vleesindustrie.
LINKS
Profiel en toelichting van de artiest, op de website van Lin Lin Gallery: Cao Hui.
Daar staan nog meer afbeeldingen van de reeks die Cao Hui maakte.
Filmpje van Stella McCartney over de lederindustrie.
Dieren in kleding. Bite Back.
*Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel wat andere dieren die waarvan de huid gebruikt wordt voor leder, zoals krokodillen, slangen, struisvogels, …
Zie: Leather. Animals abused and used for their skins.
Dit staat ook in het Engels op mijn andere blog: HIER