Een koe ‘geeft’ geen melk

Een heel pakkend filmpje van de Amerikaanse organisatie Mercy for Animals.  Het vertelt het verhaal van een koe in de melkindustrie.

(opgepast – vanaf 2.58 beelden uit de melkvee industrie)

In gesprekken over melk en zuivel verbaast het ons nog steeds dat heel veel mensen denken dat koeien ‘melk geven’. Zomaar. Alsof ze daarvoor geboren zijn en dan plots melk beginnen te ‘geven’ aan mensen.  Maar zo gaat het niet.
Koeien zijn zoogdieren (net zoals mensen dat ook zijn) en produceren net als andere zoogdieren melk nadat ze bevallen zijn. Een koe moet dus eerst gekalfd hebben vooraleer ze melk produceert.  Moedermelk dus, in principe om het kalfje te zogen.  Maar in de melkveehouderij gaat de moedermelk van de koe niet naar het kalfje. Kort na de geboorte (soms al na één dag) wordt het kalfje weggenomen van bij de moederkoe, zodat mensen haar melk kunnen nemen.  “Nemen”. Ook in dat opzicht is het woordgebruik “melk geven” een misverstand.  En zo gebeurt het telkens opnieuw, totdat de moederkoe na een reeks zwangerschappen minder melk produceert en uiteindelijk in het slachthuis belandt.
En de kalfjes? Kijk maar naar het filmpje….

I was taken away from my mom
I was taken away from my mom

LINKS

Mercy for Animals: website
Melk moet niet: website

 

 

8 Antwoorden aan “Een koe ‘geeft’ geen melk”

  1. “Soms al na een dag”?
    Ik weet niet beter dan dat het kalfje “geboren” wordt en niet eens bij de moeder mag blijven. Direct weghalen. Niks geen warm moederlijf of schoonlikken.
    En de geboorte is ook niet moois, als het niet snel genoeg gaat, worden de pootjes met touw omwikkeld, een stok aan het uiteinde en wordt het diertje uit de moeder getrokken.
    Als het een koetje is, “mag” ze blijven. En ondergaat ze hetzelfde lot als haar moeder.
    Is het een stiertje? Arm diertje. Slachthuis. Stress. Hoefjes stuk. Bah.
    Dus ik vind 1 dag nog erg veel.

  2. In België worden kalfjes inderdaad meteen na de geboorte weg genomen, dus na 10 min. Moederkoe mag het nog drooglikken en de levensnoodzakelijke biestmelk geven maar daarna is het afgelopen.
    En ook veel vrouwelijke kalfjes eindigen als kalfsvlees, het vervangingspercentage is immers niet zo hoog dat ieder vrouwelijk kalf als melkkoe kan ingezet worden. Een koe wordt gemiddeld op 5,5 jaar geslacht, dus na een 3 tal kalvingen.

  3. Ik heb gisteren nog iemand van zijn illusie bevrijd dat koeien sowieso 2 keer per dag moeten gemolken worden. ‘Jouw vrouw geeft toch ook niet altijd melk?’ Hij begreep veganisten namelijk niet zo goed, want ja, kippen leggen sowieso eieren en koeien geven sowieso melk. Maar dankzij mijn uitleg (waarnaar hij vroeg) verstond hij bepaalde motivaties al beter 😉

  4. Het is natuurlijk wel niet kies om beelden van overduidelijke diermishandeling te mixen met een boodschap die gaat over ALLE melkveebedrijven. Dat is even ongenuanceerd als het vooroordeel waar jullie tegen argumenteren …

  5. Het is een veel gebruikte tactiek van de bio-industrie om undercover beelden waarop mishandelingen te zien zijn af te schilderen als randgevallen. Het zouden uitzonderingen zijn. Maar toch blijven zo’n beelden altijd maar weer opduiken! zie bv. dit onderzoek van Compassion in World Farming in 52 Europese melkveehouderbedrijven: http://www.piepvandaag.nl/ernstige-dierenwelzijnsproblemen-europese-melkveehouderijen-video/
    In bepaalde staten van de VS is het nu zelfs al verboden om nog undercover te filmen…

Geef een reactie