World Ocean Day, 5 juni 2011
Ik was gisteren op de World Ocean Day georganiseerd door Sea First Foundation.
Het was een interessante dag met boeiende presentaties over diverse ‘zee’thema’s. Bijvoorbeeld over shark finning, waarbij de vinnen van haaien worden afgesneden, dikwijls bij nog levende dieren waarna ze dan hulpeloos terug in zee worden gegooid en langzaam sterven. Voor zeer dure haaienvinnensoep, een ‘delicatesse’ :-/. Haaienvlees is minder gegeerd maar wordt toch ook veel gegeten, vaak zelfs zonder dat mensen weten dat ze haaienvlees eten. Het wordt soms verkocht onder andere benamingen zoals zeepaling of surimi. Daarnaast wordt haai ook gebruikt in producten waarvan je het niet direct zou verwachten. Squaleen bijvoorbeeld, wordt gewonnen uit de lever van haaien en werd gebruikt in de vaccins tegen de varkensgriep. Allemaal praktijken die ertoe bijdragen dat veel haaiensoorten (bijna) met uitsterven bedreigd zijn.
Het ging ook over de plastieksoep. Dat is géén delicatesse, maar verwijst naar de grote drijvende vuilnisbelten (twee in de Atlantische en twee in de Stille Oceaan en één in de Indische Oceaan) die daar door de oceaanstroming ophopen (zie de Nederlandse Plastic Soup Foundation). Niet alleen plastiek zakken, tandenborstels, bakjes, flessen, stoelen en andere gebruiksvoorwerpen, maar ook hele kleine deeltjes plastiek. Microplastiek wordt bv. gebruikt in veel huidverzorgende ‘scrubs’, die bij het afspoelen de oceaan in verdwijnen. Op sommige plaatsen is de verhouding microplastiek ten opzichte van plankton meer dan 40/1. Dieren verhongeren omdat ze teveel plastiek binnen krijgen, ook grotere stukken plastiek. Ze verwarren de kleurrijke dwarrelende zakken en andere rommel met iets eetbaars. Een zwevende plastiek zak lijkt voor een schildpad sterk op een lekkere kwal, alleen verteert ze niet…. Ongelooflijk wat allemaal in de maag van dode albatrossen, walvissen, schildpadden en andere zeedieren wordt gevonden: aanstekers, wasknijpers, plastiek zakken, flesdoppen, …. Als afsluiter van World Ocean Day werd de film ‘Bag It’ vertoond (bekijk de trailer) waarbij ook de negatieve impact van plastiek op de gezondheid van mensen aan bod komt. Het doet je zeker stilstaan bij het overvloedige gebruik van plastiek in onze samenleving en de desastreuze gevolgen ervan voor mens, dier en milieu. Maar ook welke stappen je kan nemen om dat plastiekverbruik terug te dringen!
Er kwamen nog veel andere onderwerpen aan bod, zoals de impact van de verzuring van de oceanen op het zeeleven, de impact van de klimaatverandering op onze kustlijn en hoe de productie van zeewieren kan bijdragen aan de voedselvoorziening van de stijgende wereldbevolking.
’s Middag was er een fantastische buffet van Tino Don Porto Carero van VivaVega. Tino kookt dikwijls voor de V-night dinners van EVA vzw en heeft nu ook een mobiele keuken waarmee hij bv. op festivals voor heerlijk vegetarisch eten zorgt. Het feit dat VivaVega de catering deed, heeft me zeker mee over de streep getrokken om me in te schrijven voor de World Ocean Day! Alles was volledig plantaardig, dus kon ik alles proeven (wat me niet gelukt is want er was zoveel keuze)!
Dat alles volledig vegetarisch was, lijkt voor sommigen misschien evident op een evenement als World Ocean Day, maar toch is het dat niet. Ik was in het verleden vaak op evenementen waar milieu of ecologie centrale thema’s waren, maar waar de bezorgdheid om milieu en natuur zich niet consequent vertaalde in wat er uiteindelijk op het menu stond. Wel bij Sea First Foundation dus!
En nog meer veggie lekkers. Er was ook een stand met proevertjes van de online webshop VEGGIE deluxe en een stand met allerlei zeewierproducten van Algopluszeewier. En om met die veggie producten aan de slag te gaan in de keuken kan je het kookboek NON*FISH*A*LI*CIOUS gebruiken, met ‘visvervangende’ recepten, onder het motto: ‘De smaak van de zee, maar dan zonder vis!’. Ik heb – naast een gesigneerd exemplaar voor mijn man – alvast een extra boek gekocht om iemand anders mee te plezieren, want alle opbrengsten van het boek gaan integraal naar Sea First Foundation.