Is er genoeg aanbod voor vegetariërs? (2) Op restaurant
In een vorige blogpost ging het over het aanbod voor vegetariërs in de winkelrekken. Er zijn zoveel plantaardige producten beschikbaar en er is een zo gevarieerd vegetarisch aanbod, dat ik niet het gevoel heb dat ik iets mis. Niettegenstaande het aanbod van vlees- en andere niet-vegetarische producten in de winkelrekken nog tientallen keren groter is.
De situatie is toch anders op restaurant. Toen ik vijftien jaar geleden vegetariër werd, vond je zelden een vegetarisch gerecht op de menukaart. Een kaaskroket dan maar. Of een omelet. Of als je geluk had: een toast champignons. ‘Veganistisch’ was zelfs helemaal buitenaards.
Dat is gelukkig veranderd. Veel restaurants zetten nu ook iets vegetarisch op de kaart, soms ook specifiek aangeduid als geschikt voor vegetariërs. Maar het vegetarische aanbod is dikwijls toch nog beperkt tot één of twee gerechten. De klassiekers: pasta met gewokte groentjes, pasta met zongedroogde tomaten en pijnboompitten, een ‘seizoenssalade’ of een toast met geitekaas en honing (niet voor veganisten dus). Heb tijdens feestelijke gelegenheden in een feestzaal ook al meermaals meegemaakt dat ik een ‘groenteburger’ of lasagne kreeg voorgeschoteld die zowaar recht uit de diepvrieskast van het grootwarenhuis leek te komen (wel opgewarmd natuurlijk en er bestaan wel lekkere burgers, maar zoiets verwacht ik toch niet op restaurant). De chefs die voor vegetariërs iets creatievers uit de hoek willen/kunnen komen zijn blijkbaar nog steeds dun gezaaid.
Soms kan je een ‘vegetarische schotel’ krijgen. Zou een vleeseter tevreden zijn als er gewoon ‘vleesschotel’ op de kaart staat, zonder uitleg over wat hij precies op zijn bord gaat krijgen? Zelfs in veel vegetarische restaurants is er geen echte menukaart en beperkt de keuze zich tot de grootte van de dagschotel. Alhoewel er ook wel vegetarische restaurants zijn waar je van een gastronomisch meergangenmenu kan genieten, zoals Avalon in Gent of Safraan bij Leuven.
Soms stel ik me de situatie ‘omgekeerd’ voor. Beeld je een marktplein in met enkele brasseries en restaurants, waarbij 90% van wat bij hen op de kaart staat plantaardig is, en er telkens slechts één of twee vlees- of visgerechten zijn. En op dat plein zijn dan ook nog eens een paar volledig vegetarische restaurants. Wat een luxe! Utopisch, of misschien binnen enkele decennia echt realiteit?
In een recente post op facebook zegt EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief): “Veggies hebben de zware taak om heel vaak uit te eten, zowel in vegetarische als in niet-vegetarische restaurants.”
Het is inderdaad een wisselwerking tussen meer mensen die vegetarisch vragen op restaurant en meer veggie gerechten die op de kaart komen. Het toegenomen aanbod aan vegetarische opties in de horeca is er immers niet hoofdzakelijk gekomen omdat restaurantuitbaters plots dachten ‘oh, het zou wel leuk zijn als we ook iets vegetarisch aanbieden, ik doe dat voor de goede zaak en omdat ik vegetarisme zo leuk vind’. Maar wel omdat steeds meer mensen op restaurant om een vegetarisch gerecht vragen. En omdat bv. als er groepen zijn waar er een vegetariër bij zit, die dikwijls de keuze van het restaurant zal (mee)bepalen. Ik hoop dan ook dat steeds meer veganisten ook op restaurant een plantaardig gerecht durven vragen!
Het hele verhaal van vraag en aanbod dus… Als het meer wordt gevraagd, zal de horeca het ook meer leren kennen, en er hopelijk ook meer rekening mee gaan houden. Ik ga echter ook op restaurant om te kunnen genieten, om nieuwe bereidingen of ingrediënten te leren kennen, of gewoon, om lekker en gezellig te tafelen. Het kan dan wel balen zijn om voor de zoveelste keer een inspiratieloos pastabord met platgekookte groenten voorgeschoteld te krijgen. Soms valt het natuurlijk ook wel heel goed mee en ben je echt blij dat de kok heel creatief geweest is en duidelijk zijn tijd genomen heeft om het vegetarisch gerecht klaar te maken.
Wanneer je boodschappen doet om thuis eten klaar te maken heb je als vegetariër heel veel keuze. Maar op restaurant is het aanbod dikwijls nog zeer beperkt. Het mag nog wel wat meer (en beter) zijn.
Ik ga niet vaak meer uit eten( te duur), echter mijn ervaringen bij goede restaurants waar nauwelijks iets vegetarisch op het menu staat is wel positief. Omdat ik namelijk ook nog allergisch ben voor een aantal voedingsmiddelen, vraag ik of het mogelijk is of de kok iets speciaals voor me kan maken. Meestal wil ik namelijk gewoon veel groenten. Ik vind het helemaal niet fijn en gezond wanneer het vegetarische gerecht bestaat uit vleesvervangend product, veel aardappeltjes, of friet, een heel klein beetje groeten….
Voor mij is vegetarisch eten ook een keuze voor gezond eten, en ik wil dus veel groenten, warm of in de vorm van een salade.
Het is mij al een paar keer dat de kok uit de keuken komt om te vragen wat ik dan wil eten. Super vind ik dat. En dat gebeurt dus juist in restaurants die wat duurder zijn en niet veel vegetarisch op de kaart hebben staan…
Mijn tip: gewoon vragen of zeggen wat je wilt…. even doorzeuren soms…. En anders gewoon naar de kok vragen. Niemand wil een scène in zijn restaurant 🙂
Ik vind dat vegetariërs het ook moeten durven zeggen indien de vegetarische schotel waardeloos is. Het ergste wat mij ooit is overkomen was een “vegetarische schotel” in een traditioneel steakrestaurant in Wallonië, langs de grote weg: een soepbord gekookte spaghetti met een toefje ontdooide soepgroentjes op. Geen kruiden, geen olie, niets. En het kostte 11 Euro! Nadat ik mijn beklag had gedaan, heb ik 2 Euro korting gekregen. Het was dus toch niet voor niets… Volhouden en positief denken, dan wordt die plein-utopie nog realiteit!
Exact! Gewoon durven vragen en aangeven wat je voorkeuren zijn. Het is nu eenmaal zo (helaas!) dat wij vegetariërs in de minderheid zijn en dat de gedachtegang van een kok in een niet-vegetarisch restaurant niet gericht is op de vegetarische keuken. Vaak horen ze het woord ‘vegetarisch’ en klappen dicht, terwijl ze, wanneer je ze een beetje in de goede richting stuurt, echt wel wat lekkers kunnen maken.
Wanneer er helemaal niks vegetarisch op de kaart staat, zeg ik wel eens “Maar bij alle vis- en vleesgerechten serveert u mooie groenten. Daar kunt u vast wel iets moois mee maken.” En noem als voorbeeld de Italiaanse, Indiase en Indonesische keukens die heel veel gerechten bevatten die van oorsprong zonder vlees worden gemaakt. Vaak verandert dan hun houding en vinden ze het veel minder eng/moeilijk om iets vegetarisch te koken.
En als je weet dat je uit gaat eten, bel (een paar dagen) van tevoren om je voorkeuren door te geven. Ook het restaurant vindt dit fijn! Zo komen noch zij, noch jij voor onaangename verrassingen te staan op de avond zelf. Ik heb afgelopen zaterdag nog heerlijk gegeten in een eetcafé in een piepklein dorp waar ik niet heel veel van verwachtte, omdat het een dorpskroeg is waar ze goed eten serveren (voor de vlees- en viseters tenminste) en niks vegetarisch bij de hoofdgerechten op de kaart hebben staan. Omdat we van tevoren hadden aangegeven dat er een vegetariër bij was, hebben ze zich ingespannen om iets lekkers te maken. Ik kreeg een gestoomde artisjok, gevuld met gemengde bospaddestoelen, gegratineerd in de oven met blauwe kaas (ik ben geen veganist, dus eet wel kaas), op een bedje van tagliatelle met verse tomatensaus. Zo origineel! En volledig aangepast op het herfstseizoen qua ingrediënten. En overheerlijk! En zo heb ik al heel vaak goed uit kunnen eten.
… en dan betaal je nog 9€ voor dat smakeloze hapje Dirk! en eerlijk gezegd kan ik dan niet meer positief zijn!
Je hebt niet lekker gegeten, je moet in discussie over het eten, het aanbod en de prijs en dan krijg je 2€ korting, nou jippie..
Nee, mijn plezier in uit eten gaan is behoorlijk verdwenen sinds ik vegetarier ben.
Thuis eet ik heerlijk én gevarieerd, er is zoveel te ontdekken en echt, de keer dat ik uit eten kan gaan, wil ik ook kunnen genieten en niet het proefkonijntje zijn dat (relatief)veel betaald voor niets bijzonders…